We hebben inmiddels contact gehad met de andere partijen. De andere partijen weigeren om de verdubbeling van de bouwleges terug te draaien! Blijkbaar was het voor hun geen foutje maar opzet en vinden ze het prima dat Terschelling de duurste gemeente van Nederland wordt om te bouwen!

  Samen Terschelling legt zich daar niet zomaar bij neer. Daarom dienen we in de raadsvergadering van 26 februari een motie in om de verhoging terug te draaien. Maar om dat te laten slagen hebben we jouw hulp nodig!!

  Immers: naar ons luisteren ze echt niet. Dat is nu al twee jaar duidelijk. PvdA, VVD, CDA en PB, ze vinden het prima als jij straks de hoofdprijs moet betalen voor elke verbouwing aan je huis. Het lijkt ons vet asociaal. Maar we kunnen praten wat we willen, we kunnen argumenten aandragen wat we willen, het lijkt wel alsof ze er een punt van willen maken de nieuwe partij vooral geen ruimte te geven.

  Naar jou moeten ze wel luisteren, want jij bepaalt bij de volgende verkiezingen wie er aan het roer komt te staan! Dus als genoeg mensen (en daar is helemaal niet zoveel voor nodig) bij de partijen laten weten dat de bouwleges weer naar een normaal niveau toe moeten, dan hebben ze geen keus. Jij bepaalt! Je moet het ze alleen nog even laten weten.

  Hoe doe je dat?

  Je kunt mailen naar de partijen, je kunt bellen naar de partijen en je kunt op de openbare fractievergaderingen van de partijen aanwezig zijn (waarschijnlijk ik de week voor 12 februari, hou de Terschellinger in de gaten) en hebt daar de mogelijkheid om je standpunten te laten weten. Roep ze op de motie te steunen en dan kunnen we samen dit weer terug draaien!

  Natuurlijk is het dapper om je als Terschellinger ergens over uit te spreken. Op het eiland steekt liever niemand boven het maaiveld uit. We vragen je dit dan ook niet zomaar! Dit gaat echt over de toekomst van het eiland. Over de toekomst van onze jongeren op het eiland. De betaalbaarheid van het eiland voor eilanders! Is dat het niet waard om ervoor op de bres te gaan staan?

  De verhoging van de bouwleges zijn compleet onnodig. Er zijn vele andere manieren om geld te besparen. Het is puur gemakszucht om dan maar een willekeurige belasting omhoog te schroeven omdat je anders niet uit komt. Die gemakszucht, het niet willen hebben over lastigere maar gezondere oplossingen, is vaker leidend in de gemeenteraad op Terschelling. Daar komt de gemeenteraad mee weg omdat we een rijke gemeente zijn en het meestal wel kunnen betalen. Maar in dit geval raakt het eilanders keihard in hun toekomst en Samen Terschelling gaat er pal voor staan dat daar een einde aan komt.

  Jij ook?

  Vanavond op de agenda: de toeristenbelasting! Samen Terschelling heeft tijdens de verkiezingen al laten weten te gaan voor een beter systeem. Daarbij hebben we heel voorzichtig becijferd dat de gemeente al jarenlang anderhalve ton (150.000 euro!!!) per jaar laat verdwijnen. Maar wat blijkt nu... we waren te voorzichting. Bureau Sweco heeft becijferd dat het ook 600.000 euro per jaar kan zijn! Kijk maar: https://www.lc.nl/…/Eilandkaart-Terschelling-levert-voordee…

  Geld wat gewoon verdampt. Weggegeven wordt aan ondernemers. Geld waar de gemeenschap recht op heeft, maar wat nooit de gemeente bereikt.

  Het college is bezig met een nieuwe manier van innen, maar dat lijkt nu alweer uitgesteld te worden. Wordt het 2021? En wat doen we dan met de vele tonnen die in de tussentijd weglekken? Vanavond op de agenda van de gemeenteraad...

  Het kan en moet eerlijker.

  Bekijk de uitleg hier:
  https://youtu.be/d54Umq9rNFU

   
  Er komt minder geld binnen dan verwacht en dus moeten de belastingen omhoog. Tenminste, dat vindt het college een goed plan. Wij als fractie vinden dat niet meteen logisch. Als het echt niet anders kan, prima. Maar springt de gemeente wel zuinig genoeg om met het geld wat er al is? Dat was onze eerste vraag.
   
  Daarom vroegen we om wat cijfers, cijfers waarmee Terschelling kan worden vergeleken met Ameland en Texel. Om te zien of we écht zorgvuldig met uw geld omgaan. En het vragen naar die cijfers was overduidelijk niet de bedoeling. Eerst werden we beschuldigd van het gebruik van onjuiste cijfers, vervolgens van liegen en vervolgens van het vergelijken van appels met peren. Allemaal niet waar, maar hoe je ook doorzet (Gossen moest zelfs met een mail als bewijs de portefeuillehouder zijn woorden laten terugnemen), een antwoord komt er niet.
   

  𝐖𝐞 𝐡𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧 𝐧𝐞𝐭 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐦𝐞𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐛𝐞𝐳𝐰𝐚𝐚𝐫 𝐢𝐧 𝐞́𝐞́𝐧 𝐤𝐥𝐚𝐩 𝐚𝐥𝐥𝐞 𝐛𝐨𝐮𝐰𝐤𝐨𝐬𝐭𝐞𝐧 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐝𝐮𝐛𝐛𝐞𝐥𝐞𝐧!

  Lieve mensen, we moeten even met de billen bloot. Samen Terschelling houdt als vaste regel: het is geen ramp om fouten te maken, maar erken ze en herstel ze zo snel mogelijk.
  Het is nu onze beurt om een fout te erkennen. De afgelopen week verliep de besluitvorming over de verordening leges zo rommelig dat we zonder dat wilden ingestemd hebben met een verhoging van 109% van de bouwleges, in plaats van de 2,6 % die we goed wilden keuren.

  Hoe is dit tot stand gekomen?

  We hebben al het hele jaar vanaf januari ertegen geprotesteerd dat de belastingen verhoogd zouden worden. We wilden dat de gemeente eerst zelf zou gaan bezuinigen. Nu de andere partijen dat niet willen moet er toch een besluit worden genomen over belastingen om de kosten te dekken. Omdat die verhoging van 2,6% nog niet onredelijk scherp leek, zagen we geen heel groot bezwaar om hierin mee te gaan.
  We hebben daarbij gekeken naar de percentages waarmee de belasting werd verhoogd. Die percentages waren niet bijzonder hoog.

  Echter, tegelijkertijd was er ergens in de marges ingestemd met een verhoging van de bouwleges met 250.000 euro per jaar. Er vanuit gaande dat het percentage van 2,6% dat bedrag zou inhouden, hebben we niet zelf berekend of de percentages klopten. Raadslid Jan Smit van Plaatselijk Belang deed dat wel. En in de vergadering van dinsdag werd daarom ontdekt dat het nieuwe bedrag voor de bouwleges niet overeen kwam met het percentage wat erbij stond. Hulde overigens voor raadslid Smit voor zijn grondigheid.

  Het spijt ons enorm, maar op dat moment waren wij niet scherp genoeg om in te zien dat het antwoord wat op dat moment kwam was dat het bedrag wel klopte maar het percentage niet. En we zagen dus niet in hoe hoog het percentage dan wél zou worden!

  Het kwam niet in ons op dat wat het college werkelijk voorstelde was om de bouwleges meer dan te verdubbelen!!! 109% erbij! Daarmee zou bouwen op Terschelling het duurste worden van heel Nederland! Precies op het moment dat we starters aanmoedigen om een woning te bouwen!

  Wat betekent dit? Nou… neem die starterswoningen die binnenkort gerealiseerd mogen worden. Die zitten rond de 2 ton aan bouwkosten. Afgelopen jaar had je daar ongeveer 6400 euro voor moeten neertellen aan leges (vergoeding aan de gemeente). Dit alleen maar om de kosten te dekken van ambtenaren die naar je tekeningen kijken en checken of het allemaal volgens plan gaat. Op zich al een vrij absurd bedrag, dat zo’n simpele woning zoveel geld moet kosten.

  Komend jaar betaal je hier 12.760 euro voor!!! Belachelijk! Bijna dertienduizend euro aan kosten worden op het gemeentehuis gemaakt om aandacht te besteden aan jouw kleine huisje. Een derde modaal salaris wordt er opgebrand om een handtekening onder jouw papiertje te zetten! Te bizar voor woorden!

  Dit versterkt alleen maar ons standpunt dat gemeente Terschelling geld rechts en links over de balk smijt.

  Omdat wij nooit rekening ermee gehouden hebben dat het college zulke drastische maatregelen zou voorstellen om het huidige financiële wanbeleid te redden, hebben wij te weinig controle uitgeoefend. Dat spijt ons. Sorry.

  De dag erop werd in alle haast in een korte vergadering alsnog het juiste getal vastgesteld. Daarbij werd wel in de papieren duidelijk door het college gesteld dat sommige bouwtarieven meer dan zouden verdubbelen, maar aangezien dit een gewone werkdag was en de vergadering op verzoek van de PvdA haastig aan het einde van de middag was ingepland in plaats van na een normale termijn is dit ons ontgaan.

  Dat is echter geen excuus, we hadden scherper moeten zijn. Dit maakt bouwen voor normale Terschellingers onbetaalbaar! Een simpele dakkapel kost al tegen de 1000 euro volgend jaar! Wat doen ze daar allemaal in vredesnaam voor op het gemeentehuis? Komen ze de dakkapel persoonlijk installeren ofzo?

  Hoe is het mogelijk dat de gemeente de kosten wil verdubbelen? Heel simpel. De gemeenteraad heeft in de kadernota en in de begroting vastgesteld dat de raad wil dat de kosten van bouwvergunningen gedekt worden door de opbrengsten. Niet een heel raar idee (hoewel wij overigens tegen de kadernota en begroting hebben gestemd omdat wij vonden dat de gemeente zelf eerst maar moet bezuinigen).

  Maar op Terschelling zitten we in de vreemde situatie dat de vergunningen zijn uitbesteed aan de FUMO. En de FUMO en de gemeente werken niet lekker samen. Daardoor rijzen de kosten de pan uit en kost alles veel meer geld dan normaal is. Communicatie tussen de gemeente en de FUMO loopt niet. Mensen werken langs elkaar heen en doen tegenstrijdige dingen. En de uren lopen maar op.

  Dus hoewel je normaal gesproken de kosten van bouwleges op de burgers verhaalt, is dat hier compleet onrealistisch. Je kunt mensen die willen bouwen niet laten boeten voor de onprofessionele verhouding tussen de gemeente en de FUMO!

  We hadden dus al tegen de verhoging in de kadernota gestemd, tegen de verhoging in de begroting, maar we hadden nu ook tegen de belachelijke verhoging van de bouwleges moeten stemmen. Sorry.

  We gaan dit proberen recht te zetten door een herstelbesluit aan te vragen, of wat er maar nodig is om dit terug te draaien, waarbij de bouwleges weer terug gaan naar normale proporties.

  Als wij niet de enige partij zijn die verrast is door idiote verhoging, dan hebben we een kans om het weer te verlagen. Als de andere partijen hier bewust mee ingestemd hebben en het allemaal best vinden, dan maken we hiermee geen kans (en had onze stem woensdag ook geen verschil gemaakt). Maar we moeten het proberen. We vinden dat we dat aan jullie verplicht zijn.

  Soms gaat het nog steeds heel raar op Terschelling. Afgelopen dinsdag ook weer een vergadering waarbij je je af en toe even in de arm knijpt om te zien of het wel echt is.

  Als voorbeeldje: neem de beddenboekhouding. De beddenboekhouding is het aantal beschikbare bedden voor verhuur op Terschelling en daarbij het maximaal toegestane totale aantal toeristische bedden. Het idee was om daarmee een grens aan de toeristische groei te kunnen aangeven.

  Tot zover logisch, toch?

  Onze vertegenwoordigers

  Gossen Bos, fractievoorzitter en raadslid

  'Alles begint met een open en eerlijk bestuur. Als dat niet kan komen er allemaal conflicten en rechtszaken. Het is beter om samen om de tafel te gaan, samen de kar te trekken er er samen uit te komen.'

  Guus Schweigmann, commissielid

  'Willen wij een zelfstandige gemeente blijven, dan zullen wij het anders moeten doen. De bewoners staan nu veel te ver op afstand. We weten en kunnen het best zelf, maar wel samen. Helpt u ons dit te realiseren?'

   

  © 2018 Samen Terschelling